“Je hebt echt iets meer nodig dan charisma en een goede mimiek”

Bastiaan Colijn is zij-instromer op OBS Houtwijk in Den Haag. Dit is zijn verhaal:

“Voordat ik het zij-instroomtraject startte was ik werkzaam als marketeer en eerlijk gezegd, ik was het wel zat. Heel de dag achter de computer. Ik wilde werk met meer betekenis. In mijn zoektocht kwam ik al snel bij het onderwijs uit. Ik heb nog even getwijfeld tussen het VO en het PO, maar kwam tot de conclusie dat het PO mij beter past, met name de bovenbouw.

Ik heb me breed georiënteerd en vooral ook navraag gedaan bij mensen die mij kennen. Zou de rol van leraar bij mij passen? Ik ben nu twee maanden geleden gestart met het zij-instroomtraject en ben erg blij met mijn keuze. Er komt wel heel veel op je af. De combinatie tussen werken op school en het zelf volgen van onderwijs is best pittig. Daarbij was ik ook wat naïef bij mijn start. Ik dacht als je je lessen goed voorbereid en je hebt een goed verhaal… dan lukt het wel. Maar je hebt echt iets meer nodig dan charisma en een goede mimiek. Het houden van orde leer je pas echt als je voor de klas staat.

Daarbij krijg ik goede begeleiding vanuit de school. Mijn collega die normaal gesproken leraar is in deze groep 7 kijkt mee naar mijn lessen. Dankzij haar input leer ik elke dag weer. Naast de begeleiding op school is er ook veel aandacht vanuit de Hogeschool. Zelfs in deze tijden van corona doen ze er alles aan om de interactie te waarborgen.

Mensen die twijfelen om de overstap te maken naar het onderwijs zou ik willen adviseren om een week vakantie op te nemen en echt te gaan proeven binnen de verschillende scholen. Kijk of je ergens een proefles mag geven en ervaar wat het is om voor de klas te staan. Ben je dan nog steeds enthousiast, dan is het zij-instroomtraject wellicht iets voor jou.”

Meer interviews

Scroll naar boven