“Het is fantastisch om met deze jonge mensen te mogen werken”

Pascale Price-Venema is zij-instromer op OBS De Voorsprong in Den Haag. Dit is haar verhaal:

“Als kind wist ik al wat ik wilde worden: schooljuf en balletjuf. Het heeft er eigenlijk altijd al ingezeten. Nadat ik de dansacademie had afgerond, ontdekte ik dat mijn passie echt lag bij het geven van (dans)les aan kinderen. Daar lag voor mij de grootste uitdaging.

Ik heb onder andere tien jaar gewerkt bij ‘Het Koorenhuis’ (huidig ‘Cultuurschakel’) in Den Haag. Hier heb ik diverse kunstprojecten opgezet voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik dacht eigenlijk dat ik daarna de pabo zou gaan doen, maar toen kreeg ik een hele mooie functie aangeboden bij Nederlands Danstheater. Daar heb ik 8 jaar gewerkt, met name voor het primair onderwijs. Ik heb in die tijd veel Haagse basisscholen gezien.

Daarna heb ik echt definitief de stap gezet. Na een intakegesprek kwam ik al snel bij OBS de Voorsprong terecht. En daar vielen alle puzzelstukjes samen. Ik kan mijn eigen kennis en talenten inzetten op deze school en krijg tevens de ruimte om het vak van leraar eigen te maken.

Vanuit mijn vorige carrière heb ik al ervaring opgedaan met lesgeven. Natuurlijk op een ander gebied. Ik volg het zij-instroomtraject bij Hogeschool Leiden. De combinatie werk en school is pittig, maar het mooie is dat ik gelijk in de praktijk kan toepassen wat ik leer. Ik zie daadwerkelijk wat het effect is in de klas.

Op OBS De Voorsprong ben ik niet de enige zij-instromer. Dat is prettig, want we krijgen de ruimte om van en met elkaar te leren. Elke twee weken komen we bij elkaar en bespreken we diverse onderwerpen. Samen maken we ons het onderwijs eigen.

Mijn tip voor nieuwe zij-instromers is om echt de tijd te nemen om goed onderzoek te doen. Te leren door het te doen, maar ook leren door te kijken naar andere leerkrachten. Geef ook aan binnen jouw school waar je behoefte aan hebt. En neem je eigenheid en ervaring mee. Je kunt echt iets extra’s bieden binnen het team. Voor schooldirecteuren is het belangrijk dat zij zij-instromers een warm welkom geven en onderdeel maken van het team. Geef zij-instromers de ruimte om te leren en laat ze voldoende vlieguren maken. Natuurlijk met de juiste begeleiding.

Bij OBS De Voorsprong ben ik helemaal op mijn plek in groep 8. Het is fantastisch om met deze jonge mensen te mogen werken.”

Meer interviews

Scroll naar boven